Hangi peynir nasıl saklanmalı?
İşte pratik öneriler…
Peynir tabakları, kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezleridir. Ancak çok çeşit olsun isterken hepsini bir anda tüketemediğimizde zamanla küflendiklerini fark ederiz.peynirlerin nasıl saklanması gerektiği hakkında önemli bilgiler...
Beyaz peynirleri tüketeceğiniz kadar alın
Beyaz peynir tüketileceği kadar alınmalı. Çünkü buzdolapları peynirleri güvenli bir şekilde saklamak için yeterli nem oranına sahip değil. Bu nedenle ihtiyacınız olandan fazlasını alırsanız çok hızlı kuruyabilirler. Saklamak içinse streç filmle hava almayacak şekilde sarılmalılar. Ayrıca streç filmlerin de sık sık değiştirilmesi gerekir.
Nemli bez ve şekerle daha uzun süre taze kalırlar
Daha da güzeli, hava almayan bir saklama kabında saklanmasıdır. Yağlı kağıt ya da streç filmle sardığınız peynirinizi saklama kabına yerleştirin. Üzerine hafif nemli bir bez örtün ve onun üzerine bir miktar şeker serpiştirin. Şekerin erimesi bezdeki nemin de bittiğini gösterir. Bu durumda aynı işlemi bir kez daha tekrarlayabilirsiniz. Çünkü beyaz peynirler fazla bekledikçe neme ihtiyaç duyarlar. Bu durumda nemlerini kaybetmemelerini sağlamamız gerekir.
Kaşar peynirleri vakumlanmalı
Kaşar peynirlerinin hava almaması gerekiyor. Bu nedenle çok iyi sarılmasını öneriyoruz. Kaşar peynirler için en etkilisi vakumlama yöntemidir. Eğer imkanınız varsa kaşar peynirini küçük kalıplar halinde vakumlatarak gerektiği kadar tüketebilirsiniz.
Peynirin özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor. Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sarılarak korunmalıdır. Aksi takdirde peynir nemini kaybediyor, aroması ve lezzeti azalıyor. Oda sıcaklığında, sofrada, tezgâhta bekletilmiş peynir, ambalajı içindeki buzdolabındaki peynirin içine tekrar katılmamalıdır. Başka bir kapalı ambalaj içinde salamura suyu eklenerek ayrı muhafaza edilmelidir.
Kızartma peynirleri (Antep, Urfa ve hellim peyniri gibi)
Tüketilmeden önce 15-20 dakika suda bekletilirse içerdiği tuz gider ve gerçek lezzeti ortaya çıkar. Beyaz peynir ve Burgu dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar. Peynirler derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Oda sıcaklığında bekletilmemelidir.
Krem peynirler
Mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak saklanmalıdır.. Paket açılıp porsiyon olarak servis edilmeli ve kapağı devamlı kapalı olarak buzdolabında saklanmalıdır.
Örgü peynir
Açıldıktan sonra streçle sarılmalı veya hava almaz bir kap içine konulmalıdır.
Topi peynirler
Tamamen salamura suyunun içinde saklanmalıdır. Tüketileceği zaman ihtiyaç kadar alındıktan sonra kalan kısmı yine ambalajı içinde ve kendi suyu içinde muhafaza edilmelidir.
Burgu Peyniri
Tamamen salamura suyunun içinde saklanmalıdır. Örneğin; burgu peynirleri ihtiyaç kadar alındıktan sonra kalan kısmı yine ambalajı içinde ve kendi suyu içinde muhafaza edilmelidir. Böylece hem ürün su kaybederek kurumayacak, hem de Burgu peynir kısa sürede bozulmayacaktır.
Sürmeli peynirler
Ürünün hava ile teması kesilmiş şekilde kendi suyunda kendi ambalajında muhafaza edilmelidir. İçindeki su yetmezse, içme suyu ilave edilebilir.
0 Yorumlar
Yorumunuz için teşekkürler