Dünyadan sokak lezzetleri

Dünyanın dört bir yanından mutlaka tadılması gereken sokak lezzetlerini sizin için derledik.
Takoyaki 
Takoyaki Japonya sokaklarında karşımıza çıkan bir lezzet. Top şeklindeki hamurların içine ahtapot ve sebze parçaları yerleştiriliyor. Ardından da üzerine mayonez ve takoyaki sosu gezdiriliyor. Bir atımlık lokmalar halindeki bu sokak lezzeti, Japonya’da yaz aylarında düzenlenen festivallerin vazgeçilmezi.
Cong you bing 
Çin’in ünlü sokak lezzeti ise içinde yeşil soğan parçaları bulunan bu pofuduk bazlamalar. Un, taze soğan ve sıvıyağla yapılan ve cong you bing denilen bu bazlamaların dışı çıtır çıtır içleri ise yumuşacık oluyor.
Vada pav 
Hindistan burgeri diye de bilinen vada pav vejetaryenlerin rüyalarına girebilir. Vada pav için bir patates köftesi yağda kızartılıyor ve yumuşak bir ekmeğin arasına yerleştiriliyor. Üzerine de yeşil chutney sosu gezdiriliyor.
Murtabak 
Singapur sokaklarının güzeli murtabak için elle açılan incecik bir yufkanın arasına baharatlı ve etli bir iç koyuluyor. Gözleme şeklinde katlanan murtabak ardından yumurtaya bulanıyor ve kızgın sacın üzerinde pişiriliyor. Yanında köri ile servis edilen murtabak’a bir nevi kıymalı gözleme demek mümkün.
Luqaimat 
Dubai sokaklarında karşımıza çıkan bu tatlı aslında bize çok tanıdık. Kendisine lokmanın Ortadoğulu kuzeni de diyebiliriz. Tıpkı lokma tatlısı gibi luqaimat için de top şeklindeki hamurlar yağda kızartılıyor. Ancak lokma tatlısından farklı olarak luqaimat’ın üzerine hurmadan elde edilen bir şurup gezdiriliyor.
Bara 
Trinidad ve Tobago’nun sokak lezzeti bara için yağda pişirilmiş iki hamur parçasının arasına körili bir nohut yemeği koyuluyor. Bütün malzemeler bir araya geldiğinde ekşi, tatlı ve tuzlu lezzetlerin mükemmel bir kombinasyonu ortaya çıkıyor.
Arepa 
Dünyanın birçok yerinde görebileceğiniz arepa, Venezuela’nın çok sevilen bir sokak lezzeti. Mısır unu ile yapılan arepa’lar ya eriyen peynirle yeniyor ya da arasına doldurulan malzemelerle sandviçe dönüşüyor. Arepa’nın kökeni konusunda Venezuela ve Kolombiya arasında bir rekabet bulunuyor.
Taco 
Çatal bıçak gerektirmediği için sokaklarda kolayca yenebilen Meksika lezzeti taco, mısır ya da buğday hamurundan elde edilmiş bir tortillanın içine eklenen dana eti, tavuk, deniz ürünleri, sebze ve peynirle yapılıyor. Üzerine ise avokado, acı biber, kişniş, guacamole, marul, soğan, salsa sosu gibi çeşit çeşit malzemeler ekleniyor.
Quesa taco 
Meksika’ya yakınlığı nedeniyle taco konusunda çok zengin olan Kaliforniya’da yeni trend quesa taco yani peynirli taco’lar. Klasik bir taco’ya ek olarak peynir ve tel tel et parçalarıyla lezzeti daha da artan quesa taco Los Angeles’ın çeşitli yerlerinde bulunan yemek kamyonlarında satılıyor.

Tostada 
Meksika sokaklarında karşınıza çıkabilecek tostada’nın dışındaki tortilla ekmeği, çıtır çıtır olana kadar pişiriliyor. İçine konan malzemelerin ise sınırı yok. Bu malzemeler et, avokado sosu ya da peynir olabileceği gibi balık ya da karides gibi deniz ürünleri de olabiliyor.
Asinan 
Endonezya'ya ait bu sokak lezzeti tuzlu ya da sirkeli suda turşu haline getirilmiş sebzeler ve meyvelerden yapılıyor. Kelime anlamı "tuzlu yiyecek" olan asinan'ın betawi ve bogor şeklinde iki çeşidi bulunuyor. Betawi sebzelerle, bogor ise meyvelerle yapılan çeşidi. İkisi de yer fıstığıyla birlikte servis ediliyor.
Souvlaki 
Komşumuz Yunanistan’ın şiş kebabı souvlaki de tadı bizim için oldukça tanıdık sokak lezzetlerinden. Tavukla ya da kuzu etiyle yapılabilen souvlaki için etler şişlere sebzelerle birlikte diziliyor ve ardından ızgarada pişiriliyor. Ardından da pide ekmeğiyle birlikte servis ediliyor.
Banana cue 
Filipinler'in sevilen lezzeti olan banana cue, ülkede yemeklerde çok sık kullanılan saba muzlarıyla yapılıyor. Muzlar derin yağda kızartılıp karamelize esmer şekere batırıldıktan sonra bambu çubuklara saplanarak servis ediliyor.
Pani câ mèusa 
İtalya'nın Palermo şehrine ait olan bu lezzet ise kelime anlamı "dalaklı ekmek" olan bir tür sandviç. Dana akciğeri ve dalağı önce güzelce haşlanıyor, ardından kuyrukyağı ile kızartılıyor ve yumuşacık ekmeklerin arasında servis ediliyor. Caciocavallo ya da ricotta peyniriyle servis edildiğinde "maritatu" yani evli, peynirsiz servis edildiğinde ise "schettu" ya da bekar olarak adlandırılıyor.
Banh mi 
Vietnam'ın Fransa işgali altında olduğu dönemde ortaya çıkan bu lezzet için baget ekmeğinin arasına et, tavuk, domates sosunda pişmiş sardalye balığı gibi malzemeler ekleniyor. Bu etlere salatalık, kişniş, havuç ve turp gibi sebzeler ve acı sos ya da mayonez gibi lezzet vericiler ekleniyor.
Calzone 
İtalya'nın sevilen sokak lezzeti ise Napoli'de icat edilmiş bir tür pizza olan calzone. Dışı hamur içi malzeme olacak şekilde D biçiminde katlanan kapalı pizza calzone, peynir, şarküteri ürünleri hatta yumurta ve patatesle dolduruluyor. Büyük boyları da olan calzone sokakta kolay yensin diye küçük ölçülerde yapılıyor.
Chapli kebabı 
Chapli, Pakistan'ın Peşaver şehrine ait bir tür köfte. Dana ya da kuzu kıymasına buğday çiçekleri, yumurta, soğan, domates, zencefil kişniş, yeşil biber, garam masala ve kırmızı toz biber gibi malzemeler ekleniyor. Köfte şekli verilen kıyma ızgarada ya da yağda pişiriliyor. Kebap naan ekmeği, pilav, ya da sandviç ekmeği ve chutney, salata ya da yoğurtla servis ediliyor.
Currywurst 
Almanya'nın en sevilen sokak lezzeti için sosisler önce buharda pişiriliyor ardından kızartılıyor. Dilimlendikten sonra baharatlı bir çeşit ketçap ve köri tozuyla servis edilen currywurst'a, bazen kızarmış patates de eşlik ediyor. Almanya'nın her yerinde karşımıza çıkan currywurst yöreden yöreye değişiklik gösterebiliyor.
Doubles 
Trinidad ve Tobago'da yapılan bu sandviç benzeri sokak lezzeti için bara ismi verilen ince hamurların arasına nohutlu köri ekleniyor. Güney Asya mutfağının sevilen bir lezzeti olan doubles, demirhindi, biber sosu, salatalık ya da mango gibi soslarla servis ediliyor.
Fish and Chips 
İngiltere denince ilk akla gelen lezzetlerden biri olan fish and chips, iki kültürün birleşimiyle ortaya çıkmış. Ada'ya, kızarmış balığın Portekiz ve İspanya üzerinden, kızarmış patatesin ise Fransa ya da Belçika'dan geldiği biliniyor. İngilizler 1800'lerde bu ikisini birlikte servis etmeyi akıl etmiş. Geçmişte gazete kağıdı üzerinde servis edilen fish and chips bugün de nostaljik olsun diye gazete kağıdı görünümlü yağlı kağıtta satılıyor.
Focaccia 
Ülkemizde de son dönemde popüler olan focaccia, zeytinyağlı, tuzlu ve mayalı bir hamurdan elde edilen bir tür yassı ekmek. Bizim dilimizdeki "poğaça" kelimesiyle aynı kökten gelen focaccia'nın üzerine çoğunlukla çeşitli kokulu otlar ya da peynir soğan gibi malzemeler ekleniyor.
Hot Dog 
Amerikalıların ünlü sosisli sandviçiyle ülkenin her yerinde karşılaşabilirsiniz. Izgarada ya da suda pişirilen sosislerin asıl olayı üzerine ketçap, hardal, turşu, soğan, coleslaw, peynir, acı biber gibi birçok malzeme yiyenin talebine göre eklenebiliyor. Hot dog ABD'de bölgeden bölgeye ufak değişiklikler gösteriyor.
Haçapuri 
Gürcistan'ın haçapurisi de bir tür yumurtalı peynirli pide olan haçapuri. Mayalı hamur ve Gürcistan'a özel sulguni peyniriyle yapılan haçapuri, sadece Gürcistan'da değil Ermenistan, Rusya gibi birçok eski Sovyet ülkesinde de çok popüler.
Khaoniao Mamuang 
Popüler bir Tayland tatlısı olan khaoniao mamuang, yapışkan pirinç ve mangoyla yapılıyor. Kamboçya, Laos ve Vietnam gibi ülkelerde de oldukça popüler olan khaoniao mamuang tuz ve şeker eklenmiş Hindistan cevizi sütüyle yapılıyor. Özellikle nisan ve mayıs aylarında yani mango mevsiminde çok popüler bir lezzet.
Naan 
Güney ve Orta Asya'nın ve Hindistan'ın sevilen ekmeği naan, un, su ve sadeyağ ile yapılıyor ve tandır fırınında pişiyor. Sıcak sıcak yeneni makbul olan naan, özellikle köri gibi sulu yemeklere banıp yemek için kullanılıyor.
Obwarzanek Krakowski 
Polonya'nın Krakov şehrine ait bir tür simit olan obwarzanek krakowski için hamurlar haşlandıktan sonra susam, haşhaş tohumu ve tuza batırıldıktan sonra fırında pişiriliyor.
Poutine 
Kanada’nın milli yemeği olarak görülen poutine, aslında ülkenin Fransız Kanadası diye bilinen Quebec bölgesine ait. Kızarmış patatesin üzerine süt kesiği parçaları serpiliyor ardından da bol miktarda et suyu sosu gezdiriliyor. Büyük fast food zincirlerinin bile menülerine ekledikleri poutine'i lüks restoranlarda da foie gras, trüf, havyar gibi iddialı soslar eşliğinde görebilirsiniz.
Şavarma 
Canımız dönerin Ortadoğu'daki adı olan shawarma, bölgenin genelinde çok sevilen bir lezzet. İncecik döner dilimleri dürüm ya da pide arasında ya da tabakta servis ediliyor. Shawarma'ya humus, tahin ya da amba adı verilen bir tür mango turşusu, salatalık, domates ve tabule ya da fattuş salatası eşlik ediyor.
Pommes frites 
Kızarmış patatesi, Fransa ve Belçika arasında uzun yıllardır ilk kimin icat ettiği konusunda çatışmaya yol açsa da Belçikalıların bu işi bildiği ortada. İki kez kızartılan ve sıcak sıcakken kağıt külahlarda servis edilen pommes frites'e çeşitli soslar da ekleniyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar