Alişka çorbası tarifi

Bulgur ve patatesten yapılan Alişka çorbası Bursa yöresinde yaygın olan bir çorbadır. Yöresel Türk tatlarından biri olan çorbamızın tarifini sizlerle paylaşıyoruz.

Alişka Çorbası Malzemeleri
yarım su bardağı bulgur
3 adet patates
1 adet soğan
150 gr kıyma
1 çorba kaşığı domates salçası
6 su bardağı su
2 çorba kaşığı margarin
2 çay kaşığı kuru nane
1 çorba kaşığı toz biber
tuz
1 çorba kaşığı un
Alişka Çorbası Yapılışı
Yağı bir tencerede erittikten sonra ince ince doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.
Sonrasında kıymayı ekleyerek rengi dönünceye kadar kavurmaya devam edin. Patatesleri küp küp doğrayın ve bir kenarda tuttun.
Salçayı ve kırmızı biberi ekleyin. Papatesleri de ekleyerek 5 dk daha kavurun. Patateslere salçayı iyice yedirin.
Bulguru, suyu ve tuzu ekleyerek kaynadıktan sonra altını kısarak orta ateşte 15 dk pişmeye bırakın.
Suyla unu karıştırarak bir hamur hazırlayın. hamurdan küçük parçalar alarak çorbaya katın ve hamuru bitirin ve 10 dk daha pişirin
Naneyi ekleyerek karıştırın ve artık servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Çorba Yapmanın Püf Noktaları
Çorbalarınıza su eklerken suyun sıcak olmasına özen gösterin. Bu aşamada tabele göre ve lezzet katmak için isterseniz et suyu, tavuk suyu ya da sebze suyu kullanabilirsiniz. Öneri olarak etsiz çorba ya da sebze çorbası yapacaksanız burada et-tavuk suyu ilavesi ile çorbanız çok daha lezzetli olur. Sadece normal su ekleyerek te çorbanızı pişirebilirsiniz. Ancak et suyu, tavuk suyu veya sebze suyu kullanmanız çorbalarınızın daha sağlıklı ve lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Çorbalarda genellikle bulyon tercih edilebilir. Çorbanızın içerisine tavuk veya et bulyonu ekleyerek pişirecekseniz yağ oranları konusunda dikkatli olmakta yarar var. Çorbanızda ölçüye sadık kalmak istiyorsanız bu oldukça önemli bir detaydır. Bulyonun içerisinde bulundurduğu yağ oranı ile bulyonun yağ oranlarını göz önünde bulundurarak dengeli bir çorba yapabilirsiniz
Tuzu fazla kaçıranlar için süper bir iyileştirme yöntemi. Bazen elimizin ayarı kaçabiliyor ve tuzu yemeklerimize fazla kaçırabiliyoruz. Bu aşamada çorbanızı dökmek yerine içerisine bir adet patatesi soyun ve çorbanın içerisine atın. Patates yumuşadıkça çorbada bulunan fazla tuzu içerisine çekecek ve çorbadaki fazla tuz oranını düşürecektir. Çorbadaki tuz oranı azaldıktan sonra patatesi çorbanın içerisinden çıkartabilirsiniz.
Hazırladığınız çorbanın içerisinde yoğurt kullanacaksanız malzemelerin kaynama noktasına gelmesini bekleyin. Kaynama noktasına gelen çorbanın suyundan bir iki kepçe yoğurdun içine ekleyin iyice karıştırın. Çorba suyu ve yoğurdu ısı olarak aynı seviyeye getirdiğinizde azar azar karıştırarak çorba suyuna ilave etmeniz çorbanızın kesilmemesi için en önemli etken. Çorbanız sıcak, yoğurdunuz soğuk olursa çorbanız dilediğiniz gibi olmayacak ve kesilmeler meydana gelecektir. Isı dengesi eşit olduğunda ise çorbanız daha kıvamlı olur. Yoğurtlu çorba yaparken bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise tuzdur. Yoğurtlu çorba yaparken ocağın altını kapatmadan hemen önce tuzu koymalısınız. Bu sayede sütün daha kıvamlı kalmasını sağlamış olursunuz.
Çorbalarınızı her zaman kısık ateşte pişirin. Hızlı pişirmek için çorbanın ateşini açmayın. Hızlı pişen çorbalar lezzetini almaz ve size iyi bir sonuç çıkartmaz. Kısık ateşte pişen çorbalar ise lezzetli ve doygun bir yapıya sahiptir. Her yemekte olduğu gibi yavaş yavaş pişen çorbalarınız finalde mükemmel bir lezzete dönüşecektir.
Çorbanızın tadını zenginleştirmek için içerisine erişte, makarna veya şehriye ilave edebilirsiniz. Bu sayede çorbanız lezzetlenir ve kıvam alır. Çorba içerisinde hamur işi sevmeyenler ise bu adımı atlayabilir.
Çorbanızı yaptıktan sonra üzerine dökmek için yağda maydanoz, kırmızıbiber veya naneyi çevirerek pişirebilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz yağı çorbanın üzerine dökebilir, lezzetini arttırabilirsiniz.
Çorbada krema kullanacaksanız ocağın altını kapatmadan hemen önce kremayı eklemelisiniz. Kaynayan çorbanın içerisine kremayı yavaş yavaş ekleyin ve 1-2 dakika tekrar kaynamaya bırakın.
Çoğumuzun sevmediği hatta bazılarımızın çöpe attığı maydanoz sapları aslında çorbaya lezzet katan bir yeşilliktir. Maydanozu iyice yıkayın ve kurutun. Maydanozun saplarını yapraklarından ayırdıktan sonra çorbanızın içerisine doğrayın ve çorbanızı pişirin. Maydanozu çorba içerisinde kullanırken isterseniz diri isterseniz kavurarak kullanabilirsiniz.
Çorbanızda süt kullanacaksanız tuzu en son aşamada eklemelisiniz. Bu sayede sütünüzün kıvamlı kalmasını sağlayabilirsiniz.
Çorbaya en son eklenen ilave madde terbiyedir. Terbiye çorbalara lezzet katan önemli soslardır. Burada en önemli püf nokta terbiyeyi çorbayı kesmeyecek şekilde ilave etmektir. Terbiye ve çorba suyunun aynı ısıda olması gerekir. Kaynayan çorba suyundan hazırladığınız terbiyenin içine bir iki kepçe çorba suyu ilave edip ve yavaş yavaş karıştırarak çorbanın kesilmesini önlemiş olursunuz. Çeşitleri ise; Limonlu Terbiye Yoğurtlu Terbiye Sirkeli ve Sarımsaklı Terbiye Sütlü Terbiye Unlu Terbiye olarak çeşitlenir.
Karıştırma kabınıza yumurtanın sarısını ve limonun suyunu alın, iyice çırpın. Bu karışımı çorbanız kaynarken iki karışımın ısılarını dengeledikten sonra yavaş yavaş ilave edin. Bu terbiye daha çok taneli çorbaların içerisinde kullanılır. Bu terbiye çorbanıza hem kıvam hem de ekşi bir aroma vererek daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Karıştırma kabında yumurta sarısı, un ve yoğurt boza kıvamında koyu bir kıvam alacak şekilde çırpılır. Terbiyenizi çorbaya katarken çorbanın kısık ateşte olması önemlidir. Karışım yoğurt içerdiğinden yoğurdu

Yorum Gönder

0 Yorumlar