yoğurtlu sarımsaklı mezeler

Yoğurt ve Meze; 
Yoğurt kuşkusuz Türk mutfağının temel yiyeceklerinden biridir, kullanıldığı alanların bir hayli çok olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Aslında meze yapımında özellikle su, zeytinyağı ve mayonez katılıp çırpılarak inceltilen başka bir deyişle yoğurt kıvamına getirilen süzme yoğurt kullanılır. Elde edilen karışıma yakışan, uyum gösteren malzemeler eklenerek mezelerin hazırlanmasında kullanılır. Yoğurtlu mezelerin içinde en yaygın olanları tarator, yoğurtlama, haydari ve Amerikan salatasıdır. Bu saydığım mezelerin tariflerini aşağıda bulabilir zevkli sofralar hazırlayabiliriz.

Tarator İçin Malzemeler;
4 yemek kaşığı Yoğurt
3 diş sarımsak
4 dilim bayat ekmek içi
100 g ceviz içi (dövülmüş)
4-5 dal maydanoz
Damak tadınıza göre tuz, karabiber ve yeterince kırmızıbiber doldurulmuş yeşil zeytin
Mezenin Hazırlanışı; 
Ekmek içlerini robot ile incecik çekelim ya da avuçlarımızda bir kaba ufalayalım.
Ardından dövülmüş cevizi içini karabiber ile harmanlayalım. Diğer yandan yeteri büyüklükte kaba yoğurdu alalım ezdiğimiz sarımsağı ve tuzu ekleyerek iyice çırpalım. Yoğurtla yaptığımız karışıma diğer harmanlayarak elde ettiğimiz karışımı, yavaş yavaş ve eze eze yoğurda yedirerek koyu bir kıvama gelene kadar, karışımı çatalla çırpın. Bu karışımı servis edeceğimiz tabağa alarak, üzerine maydanoz yapraklarını serpin ve zeytinleri simetri şekilde üzerine dizerek süsleyip, servis edebilirsiniz.

Haydari İçin Malzemeler;
6 yemek kaşığı yoğurt (süzme)
1-2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
100-150 g beyaz peynir
1 tatlı kaşığı kuru nane
Yeterince tuz ve dereotu
Mezenin Hazırlanışı
Tereyağını ve naneyi ocağa alarak hafifçe pişirelim. Peyniri bir kaba alıp iyice ezelim ardından yoğurt, ezilmiş sarımsağı, bir miktar dereotunu ve tuzu ekleyip karıştıralım, bu arada ılımış olan pişirilen tereyağı, nane karışımını katıp iyice karıştıralım. Mezemizi servis tabağına alarak üzerini dereotuyla süsleyip servis edebilirsiniz.

Yoğurtlu Şakşuka İçin Malzemeler;
500 g yoğurt
2-3 diş sarımsak
6 adet orta boy patlıcan
5-6 adet orta boy domates
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 kahve fincanı zeytinyağı
Yeteri miktarda tuz
Mezenin Hazırlanışı; 
Patlıcanları ara ara soyarak çizgili halde uzunlamasına dörde bölün ve tuzlu suda 1-2 saat bekletin.
Patlıcan suda bekletilirken biz sosunu hazırlayalım. Domateslerin kabuklarını soyup (domatesleri sıcak suda 5-10 dakika bekletmeniz, kolayca soyulmasına yardımcı olacaktır)robottan geçirin. Ocağa aldığımız tavaya tereyağını alalım rendelenmiş domateslerle birlikte tuzu ve şekeri ekleyelim. Yarı akışkan kıvamda olacak şekilde, suyunu bırakması yağın çıkmasını sağlayalım. Tuzlu suda dinlendirdiğimiz patlıcanları süzüp kuruladıktan sonra nar gibi kızartalım, havlu kağıt üzerine alıp aşırı olan yağın süzülmesini sağlayalım. Patlıcanları servis edeceğimiz tabağa alıp, sarımsak eklediğimiz yoğurdu patlıcanların üstüne eşit şekilde dökelim, ardından domates sosumuzu yoğurdun üzerine gezdirip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Yorum Gönder

0 Yorumlar